Home » Hoe ik de schermtijd van mijn kinderen verminder door buitenspelen | Doe inspiratie op

Hoe ik de schermtijd van mijn kinderen verminder door buitenspelen | Doe inspiratie op

door Marleen
Buitenspelen met kinderen om schermtijd te verminderen

Weet je nog hoe je vroeger buiten speelde? Ik wel, ik was veel buiten. In de bossen, op het gras, bij die ene boom. En vaak was ik in mijn eigen fantasie-wereld. Toentertijd was er van schermtijd en YouTube nog geen spraken. Het grappige is dat mijn beleving toen een klein bosje bij ons in het dorp een enorm bos was, met bomen van 100 meter hoog. Later bleek dit allemaal in mijn hoofd te zitten. Nu is het bosje er niet meer, maar staat er een woonwijk. De tijden waren toen anders, cliché! Maar ik denk dat we onze kinderen niet moeten vergeten te leren om lekker naar buiten te gaan. Daarom geef ik je in dit artikel inspiratie om je kind(eren) achter de tv, mobiel en computer vandaan te halen en lekker te gaan buitenspelen met kinderen.

Heb jij ook geen tijd om naar buiten te gaan met de kinderen?

Zo voelt het wel eens toch? Waar moet ik de tijd vandaan halen. We zijn zo veel aan het rennen en vliegen en de kids willen afspreken en ze moeten ook nog 3 keer per week naar de sport, brengen en halen en dan ook nog die andere naar zijn hobby. Dan komen we thuis moet er gekookt of gedweild worden. En soms is het fijn om gewoon even in Instagram te verdwijnen, al is het midden op de dag. Maar daar kom je ook van die moeders tegen die totaly relaxed zijn en ook zelf nog 3 keer per week naar yoga gaan en…… adem in, adem uit.

Ik neem bewust tijd om met de kinderen naar buiten te gaan, soms is het maar even. Soms is het wat langer. Doe het, plan het in, maak er een gewoonte van. En nee, ik ben niet die perfecte moeder. Ik heb nog heeeeeeeeeeeel veel te leren, helemaal sinds ik ondernemer ben, een nieuwe rol in combinatie met het gezinsleven. Ik ben echt zoekende, lees daar deze blog over, want dat is een ander verhaal. Maar naar buiten gaan helpt me, soms vergeet ik het, of heb ik er echt geen zin in… bijvoorbeeld bij dit uitzicht. Maar ik oefen om ook is het petweer, toch te gaan! Laarzen, regenjassen aan en hup!

Buitenspelen met kinderen in de herfst

Buitenspelen met de kinderen en als ouder zelf ontspannen: het kan allebei!

Wij rennen niet alleen maar door het bos, of ik niet in ieder geval. De kids vinden dat heerlijk, dat weet ik! Ik neem wel eens mijn fijne campingstoel mee, zet die op een open plek en laat ze lekker rennen. Ik spreek met ze af dat ze mij moet blijven zien en ik hen uiteraard. Of we doen verstoppertje, dan tel ik lekker langzaam tot 30 (hé weer een minuutje mindfulness), tussen het tellen door probeer ik van de stilte en de vogels te genieten. En dan het zoeken he! Suuuuper spannend waar ze verstopt zitten! En er komt er altijd minimaal 1 zelf uit zijn verstopplek want van verstoppen moet je heel erg plassen! Ik plaste vroeger altijd in mijn broek tijdens verstoppertje.

Tips om schermtijd met buitenspelen te compenseren

Ook bij ons is het scherm erg aantrekkelijk en wordt het veel te gemakkelijk aangezet. Ik betrap mezelf erop dat ik er steeds makkelijker in word. Dus probeer ik te compenseren. HUP, naar buiten! Naar buiten gaan hoeft niet per se naar het bos of de natuur in. Ook lekker naar het speeltuintje hier in de wijk is buitenspelen. Wel wat meer opletten met oversteken en dat soort zaken. Maar lekker een frisse neus en samen met vriendjes uit de wijk spelen, doet de kids ook goed! En vergeet je eigen tuin niet, leer ze lekker spelen in de tuin, trampolinespringen, schommelen, springtouwen, stoepkrijten, slakken zoeken.

Buiten de uitdaging zoeken

Kinderen hebben uitdaging nodig. Het moet wel interessant zijn om naar buiten te gaan. Niet alle kinderen hebben evenveel fantasie om zelf een spel of een fantasiewereld te creëren. Die willen graag geholpen worden. Ik geef vaak opdrachtjes in het bos, dingen zoeken of een herfststukje maken. En een speurtocht doet het bij ons altijd goed! En ook al komt het vaak op hetzelfde neer, er wordt altijd genoten, vooral van de schat die op het einde verstopt ligt. Laatst hadden de kinderen een speurtocht voor mij gemaakt, weer een nieuwe dimensie aan de speurtocht en dat vonden ze toch spannend! Kinderen vinden het fijn om uitgedaagd te worden. Dat maakt buitenspelen met kinderen nóg leuker.

Buiten uitdagende spelletjes spelen met kinderen

Na het buitenspelen zijn kinderen binnen rustiger

Als we buiten zijn geweest en ze lekker hebben gerend en gespeeld. Zijn ze thuis een stuk rustiger, wat logisch is natuurlijk. Even lekker wat drinken met wat lekkers. En dan lekker thuis spelen, op die momenten probeer ik bewust dat scherm nog even achterwege te laten. Dus ik maak echt tijd voor dit soort momenten. Ook als er vriendjes te spelen zijn, die neem ik lekker mee. Juist, dan! Soms hebben ze allebei een speelkameraad mee naar huis, hup de auto in en naar het bos. Wat lekkers mee en uitrazen maar!

In mijn eentje naar buiten: ontspannen in de natuur

Het gebeurt nog niet zo vaak, maar ik probeer regelmatig alleen de natuur in de gaan. En het liefste kom ik dan niemand tegen. Even niet sociaal hoeven doen. Even één met mijn eigen gedachten. Even genieten van de stilte en de vogels. Al is het maar een klein rondje tussen de middag, vlak bij huis. Het helpt mijn creativiteit. Eigenlijk doe ik het te weinig, laat ik daar eens een blog over schrijven.

The joy is outside!

Schrijf een reactie